Inställningar för budgivningen

Innan budgivningen ska starta behöver du först göra en del inställningar, klicka på knappen ”Inställningar för budgivningen”:

1. Välj vilket nummer som ska visas på mottagarens mobiltelefon när du skickar sms. Vi kommer i manualen visa ”Mspecs standardnummer”. *
  2. Välj vilken budgivningsleverantör ni vill använda er av (Mspecs, eller Budid).
  3. Tillåt bud via budgivningssidan – Du godkänner att alla budgivare med privat ”budgivningssida” kan lägga bud, om du tar bort krysset stängs möjligheten för alla budgivare att lägga bud via budgivningssidan.
  4. Tillåt bud via sms – Du godkänner att alla budgivare ska kunna lägga bud via SMS, om du tar bort krysset stängs möjligheten för alla budgivare att lägga bud via SMS.
  5. Visa budgivning på marknadsplatser, t.ex. Hemnet. När det här krysset är i bockat visas budgivningen direkt på marknadsplatserna utan att du behöver klicka publicera. OBS, har du gjort ändringar på objektet som inte sedan tidigare är publicerade kommer dessa ändringar publiceras till marknadsplatser.
  6. Visa ”Budgivning pågår” och budhistorik på hemsida (Inlagda bud behöver då vara ibockade "Publikt" för att de ska visas). I menyn kan ni välja om ni vill visa ”Budgivning pågår” utan budhistorik eller visa endast aktuella bud.
  7. Bocka i om mäklaren ska få information om nya bud via SMS och/eller mail.
  8. Bocka i om säljaren ska få information om nya bud via SMS och/eller mail. Läs mer om detta under Kommunikation.
  9. Klicka på ”Stäng” eller stäng ner fönstret när du är klar med dina inställningar.

* I Mspecs kan man välja att skicka sms från sitt egna mobilnummer, eller systemets nummer. För att lägga in ditt nummer som SMS-avsändare, se längst ner i manualen.
Om du väljer under ”Inställningar för budgivning” att ditt nummer ska vara det utgående SMS-numret, så kan budgivarna inte lägga bud via sms.

Så här lägger mäklaren till budgivare

Lägg till budgivare i listan för budgivare och ”nollbudare” genom att klicka på knappen ”lägg till budgivare”:

Där kan du enkelt välja de spekulanter som redan finns inlagda i spekulantlistan på det här objektet. Du kan lägga till budgivare på två sätt, antingen hämta spekulanter som finns registrerade på objektet eller hämta från kontakter i Mspecs.

Lägg till budgivare som redan är spekulant.

Kryssa för dom spekulanter som du vill lägga till som budgivare, klicka sedan på ”Nästa”.

Bocka i på respektive budgivare hur budgivningen ska genomföras, se nedanför vad respektive ”bock” betyder:

1. Skicka information via email – Budgivaren får information om bud via mail.

2. Skicka budgivningssida - Budgivaren kan via en privat budgivningssida bevaka budgivningen (Länk skickas via mail).

3. Tillåt bud från budgivningssida – Budgivaren kan lägga bud via den privata budgivningssidan.

4. Skicka information via SMS – Budgivaren får information om nya bud via SMS.

5. Tillåt bud från SMS – Budgivaren kan lägga bud via SMS (instruktioner skickas i SMS:et).

6. Tillåt automatiska bud – Bud som läggs från budgivningssidan eller via SMS registreras som aktiv i budlistan automatiskt och skickas direkt ut till övriga budgivare utan mäklarens godkännande.

Hämta budgivare från kontakter eller lägg till ny budgivare

Finns inte budgivaren i inlagd som spekulant på objektet sedan tidigare, klicka på ”lägg till kontakt”.

Där kan du välja att antingen hämta budgivaren från dina kontakter genom att söka i sökrutan och sedan klicka ”Hämta”. Du kan också mata in en ny budgivare manuellt.

När budgivarna ligger i listan med Budgivare och ”nollbudare”, kan du även klicka på budgivarens namn om du vill ändra något i budgivarens inställningar (klickar du istället på den lilla ikonen efter namnet kan du redigera kontaktuppgifterna):

Då öppnas ett fönster där du kan ändra inställningar eller lägga in t.ex. en budgräns om du vet hur långt budgivaren kan sträcka sig:

Längst ut till höger på respektive person i listan budgivare och ”nollbudare” finns ett kugghjul med olika funktioner:

1. Lägg till ett bud.
  2. Se vilken ”URL” budgivaren har till sin privata budgivningssida.

3. Möjlighet att skicka ett meddelande till budgivaren.

4. Skicka ett nytt välkomstmeddelande till budgivaren om budgivaren inte fått det tidigare.

5. Öppna kontaktkoretet för att redigera kontaktinformation.

6. Lägg till anhörig, dvs. om det är fler som ska buda tillsammans.

7. Byt köpargrupp, om du råkat lägga till två budgivare i samma så kan du ändra.

Olika sätt att lägga bud

Det finns tre sätt att lägga bud:

1. Mäklaren lägger bud åt budgivaren.
  2. Budgivaren lägger bud via budgivningssidan.
  3. Budgivaren lägger bud genom att svara på SMS.

1. Mäklaren lägger bud åt budgivaren

Gustav Budgivare ringer nu till mäklaren och vill lägga bud på 3 500 000 SEK (observera att du först måste lägga in budgivaren i listan med budgivare och ”nollbudare”).

Gustav vill endast få information om nya bud via SMS och vill fortsätta kontakta mäklaren om han vill lägga fler bud.

Så här ser inställningarna ut för Gustav Budgivare:

Klicka på knappen ”lägg till ett bud”:

Du kommer då se denna ruta:

1. Välj budgivare i rullistan.
  2. Ange belopp.
  3. Ange status på budet (Aktiv står som standard).
  4. Här har du möjlighet att ändra datum och tid när budet lades.
  5. Bocka i "Publikt" och du vill att budet ska synas på objektsbeskrivningen (du behöver ha bockat i att budgivning ska visas på hemsidan under "Inställningar för budgivningen"), samt att övriga budgivare ska få information (om du gjort denna inställning tidigare).
  6. Här kan ni skriva en kommentar med eventuella villkor som följer med vid utskrift av budförteckningen.
  7. Om du inte vill att budet ska skickas till andra budgivare bockar du ur denna.
  8. Om du inte vill att säljaren ska få ett meddelande om budet bockar du ur denna.
  9. Om en annan mäklare/assistent hjälper den ansvarige mäklaren att lägga in ett bud så kan man meddela ansvarige mäklaren om detta. Mäklaren kommer du få SMS/E-post.
  10. Klicka på "Spara" för att budet ska hamna i budlistan.

När du klickat på ”lägg till” skickas information om det nya budet ut till de övriga budgivarna (baserat på vilka inställningar du har i budgivningen/budgivarna).

Så här ser SMS:en ut för Gustav Budgivare:

Budgivaren lägger bud via budgivningssidan

”Anna Spekulant” vill lägga bud via sin privata budgivningssida.

Så här ser inställningarna ut för Anna Spekulant:

Så här såg mailet ut som Anna fick när ”budgivare 1” la sitt bud:

Budgivaren följer länken ”Gå till budgivning”. Där kan budgivaren följa inkommande bud och lägga egna bud.

Lägg in det nya budet under ”Skriv in ditt bud här” och klicka på Skicka.

Nu registreras budet och skickas till Mäklaren och övriga budgivare.

Budgivaren lägger bud genom att svara på SMS

Lisa Spekulant vill få information om nya bud via SMS och kunna lägga egna genom att svara på SMS.

Så här ser Lisas inställningar ut:

Så här såg Lisas SMS ut när ”Budgivare 1” la sitt bud:

Lisa lägger nu sitt första bud på 2 600 000 SEK genom att svara på SMS:et med sin privata kod mellanslag och budet:

Att budet hamnat i karantän betyder att övriga budgivare inte har fått information om budet ännu, mäklaren måste därför aktivera budet.

Klicka på budet du vill aktivera:

När du fått upp rutan för att redigera bud, klicka på "Byt status", ändra status till aktiv och spara:

Bocka i om du vill meddela övriga budgivare och mäklare om nytt bud:

Meddelanden skickas ut till alla budgivare att ”budgivare 2” lagt ett nytt bud och budgivaren får ett budgivningsalias.

Bud som blir aktiva direkt, utan mäklarens godkännande

När du känner dig trygg med funktionaliteten i budgivningen kan du bocka i ”tillåt automatiska bud” på respektive budgivare som kan lägga bud via SMS eller budgivningssidan.

Det innebär att bud som skickas in till systemet automatiskt godkänns och läggs direkt som aktivt i budgivningen. Meddelande om det nya budet skickas också direkt ut till övriga budgivare.

Klicka på budgivaren för att ställa in detta:

Om budgivaren har en budgräns och den uppnås kommer budgivarens bud automatiskt att hamna i karantän.

Att budet hamnat i karantän betyder att övriga budgivare inte har fått information om budet ännu, mäklaren måste därför aktivera budet. Klicka på budet du vill aktivera:

När du fått upp rutan för att redigera bud, klicka på "Byt status", ändra status till aktiv och spara:

Bocka i om du vill meddela övriga budgivare och mäklare om nytt bud:

Meddelanden skickas ut till alla budgivare att ”budgivare 2” lagt ett nytt bud

Kommunikation

Vanligtvis skickas alla bud ut automatiskt med SMS/epost.
Ibland vill Mäklaren skicka ut andra meddelanden till budgivarna.
Klicka på ”Kommunikation”:

Då öppnas ett fönster där du först väljer en mall.

Välj ”fritext” om du vill skriva ett eget meddelande eller använda en text från klippboken.

För att se vilka som kommer att få meddelandet klicka på ”Mottagare”.

Välj vilka budgivare som ska få meddelandet genom att bocka i eller bocka ur mottagare:

Om du önskar inaktivera funktionen för bud via sms eller bud via budgivningssidan, så klickar du på ”Inaktivera sms- och Webbud”.

Detta är en övergripande funktion, så om du klickar på knappen så kommer dessa 2 fälten bockas ur automatiskt under ”Inställningar för budgivningen”.

Information till säljaren

När du gör dina inställningar för budgivningen kan du bocka i om säljaren ska få sms och/eller mail när nya bud inkommer.

Klicka på ”Inställningar för budgivningen”:

Längst ner i inställningarna kan du bocka i om säljaren ska få SMS och mail, stäng sedan ner fönstret:

Så här kan det se ut när säljaren får SMS:

Så här ser det ut när säljaren får mail:

Det vinnande budet

Du avslutar budgivningen genom att välja vilket bud som är ”det vinnande budet”. Det gör du genom att klicka på kugghjulet som är längst ut till höger på budet och välj sedan ”Sätt som vinnande bud”:

Nu kommer budgivaren göras om till köpare och budet sätts som slutpris.

Budförteckning

Det finns tre olika varianter av budförteckning i Mspecs:

1. Budförteckning som visas till Köpare/säljare vid kontraktsskrivning.

2. Budförteckning utan budgivarnas namn, endast budgivningsalias.

3. En lista med inlagda bud samt flertalet tomma rader i syfte att mäklaren ska kunna skriva in nya bud manuellt när han/hon inte är på plats vid sin dator.

Arkivera budgivning

Om budgivningen av någon anledning behöver startas om från början finns en knapp som heter ”Starta om budgivningen” längst ner till höger i budgivningsfliken:

Om du klickar på knappen ”Starta om budgivningen” arkiveras hela budgivningen i en PDF som sparas under ”Filer” på objektet och samtliga bud och budgivare nollställs.

Förteckningen hittar du genom att klicka på dokument i vänstermenyn på objektet och sedan på fliken ”filer”:

Tips

• Informera dina budgivare om vikten av att hålla reda på sitt budalias så inte förväxlingar sker när dom får SMS/E-post.
  • Informera också dina budgivare om hur viktigt det är att dom skriver rätt när dom vill skicka bud via SMS. Det ska vara koden xxx xxx mellanslag budet (t.ex. dfg 4rt 2100000).
  • När du använder budgivning i Mspecs, använd knappen ”Uppdatera budförteckning” ofta. På så sätt säkerställer du att du alltid har skärmen uppdaterad med de senaste buden.

Inställningar för att lägga in mäklarens mobilnummer som SMS-avsändare:

Klicka uppe i högra hörnet och gå till "Mina inställningar":

Följ sedan stegen här nedan:

1. Öppna fliken "Hantera profil".
  2. Klicka sedan på ditt namn för att öppna kontaktinformationsrutan.
  3. Gå till "Sms nummer" i den övre menyraden i din användarinformation.
  4. Klicka på "lägg till".
  5. Skriv in ditt mobilnummer.
  6. När du klickat på lägg till får du ett bekräftelse-SMS med en kod.

Systemet kan skicka ut SMS med ditt mobilnummer som avsändare, vilket gör att mottagaren kan svara och du får svaret direkt i din mobil. Om du inte vill använda denna funktion går det bra att fortsätta använda systemets telefonnummer. (Vid användning av eget mobilnummer som avsändare är det inte möjligt att använda sig av funktionen automatisk budgivning).