Redovisa provisionen i Mspecs

Det finns 2 sätt att redovisa provisionen i Likvidavräkningen

1. Att mäklaren tar provisionen ur deponerad handpenning när man betalar ut handpenningen till säljaren.
  2. Att mäklaren tar provisionen på tillträdesdagen

1. Mäklaren tar provisionen ur deponerad handpenning

När handpenningen har satts in på mäklarens klientmedelskonto så dokumenterar man det under fliken "Gemensam" på likvidavräkningen.

När mäklaren sedan betalar ut handpenningen till säljarna och tar sin provision från handpenningen, redovisas det under fliken "Gemensam" i likvidavräkningen

(Utbetalningar av deponerad handpenning kommer endast att visas under säljarens sida vid utskrift av likvidavräkningen).

Du behöver klicka på "Lägg till" fler gånger då handpenningen ska fördelas på flera konton.

Det orange fältet ovan visar endast din provision, detta är alltså inte utbetalningen, den gör du genom att klicka på "Lägg till" och skriver in konto och belopp.

(Du ska inte bocka i "Visa provisionen i likvidavräkningen" på fliken Säljare i likvidavräkningen. Provisionen kommer i detta fall redovisas felaktigt då).

Vid utskrift kommer säljarens sida se ut såhär:

2. Mäklaren tar provisionen på tillträdesdagen

Om mäklaren tar provisionen på tillträdesdagen, dvs. inte från handpenningen ska man under  fliken Säljare i likvidavräkningen bocka i "Visa provisionen i likvidavräkningen".

Du kommer då se provisionsuppställningen när denna är ibockad,  och har då också möjlighet att bocka i om du vill att företagskontot ska visas.

(Du ska i detta fall alltså inte redovisa provisionen under "Utbetalningar av deponerad handpenning, om handpenningen har deponerats på mäklarens klientmedelskonto).

Vid utskrift kommer säljarens sida se ut såhär: