Grundinställningar – Externa tjänster

Om det är första gången du ska publicera på Hemnet, Blocket, HittaHem, Objektvision eller Bovision finns det en del grundinställningar som behöver utföras.


Gå till dina företagsinställningar/kontorsinställningar i Admin-kontot genom att klicka uppe i högra hörnet i Mspecs och sedan på ”Företagsinställningar/Kontorsinställningar”.


Inne i inställningarna finner du en flik som heter ”Externa tjänster”.  Fyll i information under respektive flik på de marknadsplatser du vill använda dig utav.Hemnet

I dina Företagsinställningar- Externa tjänster, hittar du fliken för Hemnet.

Fyll i företagets uppgifter.


Exempel på hur du fyller i URL:er för hemnetpublicering:

Objektlista URL: http://master.mspecsweb.se/broker000/till-salu/ (Hemside-URL som går till listan som visar dina objekt som är till salu).


Hemsida URL: http://master.mspecsweb.se/broker000/ eller: http://maklarenshemsida.se
(Din hemside-adress)


Logotyp URL: http://master.mspecsweb.se/broker000/logo.png (URL till mäklarens logo)

Observera att den röda texten ovan bara är ett exempel på URL:er och är unik för varje mäklare.


Förutsättningar för Hemnet

När du bytt från annat system till Mspecs eller om du inte har ett konto hos Hemnet sedan tidigare måste du kontakta Hemnet vid din första publicering.

Kontakta maklarsupport@hemnet.se eller besök http://www.hemnet.se/om/kontakt


Blocket

För att Blocketkopplingen ska fungera behöver Blocket först lägga upp en butik åt er. Utan en butik fungerar inte kopplingen i Mspecs. Innan butiken kan skapas behöver Blocket vissa uppgifter från er enligt nedan. Skicka uppgifterna till support.bostad@blocket.se

 • Publikt företagsnamn
 • I vilket län och ev. kommun är du verksam i
 • E-postadress
 • Telefonnummer
 • Rubrik för butikssidan
 • En beskrivning för butikssidan
 • Logotyp (i jpeg-format)
 • Länk till hemsida (Ex: http://www.toppenmaklaren.se)
 • Besöksadress
 • Fakturaadress
 • Kontaktperson
 • Organisationsnummer

När du har fått svar från blocket får du ett så kallat Blocket-ID, då går du in på dina företagsinställningar/kontorsinställningar i ditt admin-konto i Mspecs och vidare till fliken ”Externa tjänster”.

Ditt BlocketID innehåller enbart siffror.Objektvision

Objektvision är en plattform för att publicera kommersiella objekt. Du behöver kontakta Objektvision för att få ett Kundnummer och ett lösenord. När du gjort det fyller du i uppgifterna under fliken Externa tjänster och sedan Objektvision.


Maila: support@objektvision.seHittahem

Inställningarna för HittaHem liknar inställningarna för blocket. Du behöver kontakta HittaHem och be om ett ”Hittahem-ID” som sedan läggs in i Externa tjänster.


Maila: support@hittahem.se
Bovision

För att publicera på Bovision.se behöver du kontakta Bovision och be om ett ”Kund ID” och ett lösenord som sedan läggs in i Externa tjänster.

Maila: info@bovision.seMarknadsföring – Publicera på hemsida

För att kunna publicera ditt objekt på marknadsplatserna rekommenderar vi att först publicera objektet på din hemsida. Det gör du genom att klicka på ”Marknad” i vänstermenyn, öppna fliken Publicera och klicka på knappen ”Publicera på hemsida”.Gör du ändringar i objektet efter att du publicerat på hemsidan första gången, måste du trycka på ”Uppdatera hemsida” (Visas först när du tryckt på knappen ”Publicera på hemsida”) för att den nya informationen ska komma ut i annonsen.


För att ändringen även ska ske på marknadsplatserna måste du gå in på respektive ”knapp” och först klicka på: Hämta ny data från uppdraget – Spara – Publicera.Publicera på marknadsplatserna

Under fliken ”Publicera” har du Hemnet-knappen. Tryck på den för att påbörja publiceringen till Hemnet.

Var noga med att fylla i all information under respektive flik i formuläret (1).Nytt utseende och överföring till Hemnet från och med 2019-02-24.

 1. Menyraden är flyttad till vänster sida av Hemnet-formuläret. Gå igenom alla delar i menyn för att kontrollera uppgifterna. 
 2. När allt är ifyllt kan du publicera annonsen.
 3. När det är dags att avpublicera annonsen kan du välja att klicka på "avpublicera" för att exempelvis pausa publiceringen en tid (om bostaden inte blivit såld).
  Du kan även klicka på "Sätt annonsen som såld".  Då får du möjligheten att skicka in slutpris och kontraktsdatum till statistiken på Hemnet. 


OBS! Om du ändrar något fält i objektet i efterhand behöver du klicka på ”Hämta uppdateringsdata” och sedan ”publicera” för att ändringen ska följa med ut i annonsen på Hemnet. 

Hemnet uppdateras inte automatiskt.

 


Övrigt - Hemnet.

Om du någon gång inte hittar ditt objekt på Hemnet när du söker på antingen område eller gatuadress, kontrollera då enligt nedan:

 1. Har du lagt objektet i rätt kommun? Om du har lagt objektet i fel kommun blir objektet inte sökbart ÄVEN om gatuadressen stämmer.
 2. Ligger objektet i området enligt Hemnet? Hemnet placerar samtliga objektet efter koordinater. Vidare skapas Hemnets områden av en streckad linje på en karta.


Kontrollera först i Mspecs, under Objektsinfo -> fliken Närområde, vart exakt på kartan ditt objekt ligger. Sök sedan efter det önskade området på Hemnet.

Efter att du har gjort sökningen kommer Hemnet att presentera en karta med en streckad linje kring området. Om ditt objekt är placerat utanför vart Hemnet anser att området ligger kommer ditt objekt inte att vara sökbart på just det området.

Om du efter att gått igenom steg 1 och 2 fortfarande inte hittar objektet på Hemnet, när du söker på område eller gata, så kontaktar du support@mspecs.se.

Flik 1 – Grunddata

I blocket-formulärets första flik behöver du fylla i alla fält, även vilken församling fastigheten tillhör.Flik 2 – Kontaktinformation

Mäklarens uppgifter fylls i automatiskt ifrån ”Mina inställningar” (i högra hörnet), annars komplettera med det som saknas.Flik 3 – Fastighetsinformation

Obligatoriska fält som måste fyllas i:

 • Boarea
 • Antal rum
 • Rubrik till säljande beskrivning
 • Försäljningstext


När du startat budgivning så är det i den här fliken du publicerar information om att budgivningen är startad till blocket. Bocka i ”Budgivning startad” och klicka sedan på publicera.


Flik 4 – Publicerade bilder

Här bestämmer du vilka bilder som ska visas i annonsen.


- Under rubriken ”Publicerade bilder” visas de bilder som kommer att finnas på Blocket.

- Under rubriken ”Alla bilder” finns alla bilder du lagt in på objektet som du kan välja att publicera.För att flytta en bild från ”Alla bilder” upp till ”Publicerade bilder”, tryck på publicera-symbolen som finns vid varje bild (se bilden nedan).Flik 5 – Visningar

Bocka i ”Publicerad” för att visningen ska synas på blocket. Om man sätter en visning som ”Privat visning” så står det på Blocket att anmälan krävs. 


Se exempel på hur det ser ut på blocket:

Privat visning = Anmälan krävs

Om ”privat visning” inte är ibockad står det att det är en öppen visning.


Här kan du inte ändra något på en visning. Vill du ändra något så gör du det som vanligt under visning i vänstermenyn på objektet och sedan fliken ”Visningsdetaljer”.


Publicera

Tryck på knappen ”Publicera” för att föra över annonsen till blocket. För att ta bort objektet från blocket tryck på ”Avpublicera”.

 Såhär gör du för att publicera

Objektvision är en marknadsplats för kommersiella objekt. Publiceringen liknar publiceringen för Hemnet och Blocket, men viss information skiljer sig.


Flik 1 – Grunddata


Du kan välja flera olika undertyper på publiceringen.


Handläggare:


Du har även möjlighet att ha två handläggare vid publicering på Objektvision.


Flik 2 – Fastighetsinformation


Flik 3 – Byggnader

För att hämta byggnaderna som är tillagda på objektet klicka på ”Hämta alla byggnader”.


Vill du lägga till en  byggnad innan du publicerar klickar du istället på ”Lägg till”, denna byggnad kommer då publiceras på objektvision men kommer inte att visas på ditt objekt.
För att den ska visas på ditt objekt behöver du gå tillbaka och lägga till denna under ”Byggnad”.


Flik 4 – Ytor

För att lägga till ytor och/eller specialytor i fastigheten, klicka på ”Lägg till”.


Ett tips är att lägga in den totala arealen för respektive kategori, lokal, bostad etc.


Här behöver du skriva in totalarealen i heltal, det vill säga utan decimaler.


Flik 5 – Publicerade bilder

Här bestämmer du vilka bilder som ska visas i annonsen.


- Under rubriken ”Publicerade bilder” visas de bilder som kommer att finnas på Objektvision.

- Under rubriken ”Alla bilder” finns alla bilder du lagt in på objektet som du kan välja att publicera.


För att flytta en bild från ”Alla bilder” upp till ”Publicerade bilder”, tryck på publicera-symbolen som finns vid varje bild (se bilden nedan).Flik 6 – Filer


Under fliken filer kan du inte lägga till nya filer. För att lägga till filer behöver du gå till ”Dokument” i vänstermenyn på objektet och sedan till fliken Filer. Där kan du ladda upp en fil och för att den ska synas under fliken ”Filer” i publiceringsformuläret behöver du bocka i ”visa på internet” (se nedan).Flik 6 – Länkar

Klicka på ” Lägg till” för att lägga till en länk.


Såhär gör du för att publicera

HittaHem-publiceringen ser lite annorlunda ut mot hur det ser ut på de andra marknadsplatserna.

Här visas all information som kommer att skickas till HittaHem och du kommer även att se vad som saknas. 


På exemplet nedan ser vi att Byggår inte är ifyllt i objektet.

För att publicera byggåret måste du gå tillbaka till objektet under fliken Byggnad och fylla i det.Klicka sedan på den blå ”publicera-knappen”.

Såhär gör du för att publicera

Klicka på marknad i vänstermenyn på objektet i Mspecs, gå sedan vidare till fliken publicera och tryck på knappen ”Bovision”.


Kontrollera och komplettera med uppgifter i formuläret och klicka sedan på ”Publicera” för att skicka iväg annonsen.


Flik 1 – Grunddata

Överst ser du först en sammanställning av information som skickas till Bovision, nedanför kommer de säljande beskrivningar som finns i uppdraget. Välj vilken säljande beskrivning du vill publicera genom att radera den du inte vill använda dig av.Flik 2 – Fastighetsinformation

Här kan du komplettera med uppgifter, utöver den informationen som du visar på din objektsbeskrivning på hemsidan.


Klicka sedan på ”publicera” för att skicka iväg annonsen till bovision.se.